Molemmanpuolisen rakkauden ja luottamuksen suhteen rakentaminen sinun ja koirasi välillä on ensiarvoisen tärkeä. Jos koirasi nauttii sinun seurastasi se haluaa myös innokkaasti palvella ja miellyttää sinua. Tämän suhteen rakentaminen on helppoa, koska perusluonteeltaan jokainen koira pitää ihmisistä ja haluaa olla yhdessä ja tulla myös huomioonotetuksi.
Tulokkaan kanssa pitää leikkiä ja touhuta heti alusta alkaen, tee pennulle selväksi, että sinun kanssasi on mukava olla. Fyysinen koskettelu ja rauhoittava juttelu pennun kanssa on myös tärkeää. Nimen antaminen pennulle on mielellään ensimmäisen yhdessäolopäivänne hommia. Voit alkaa heti käyttämään koiran oikeaa nimeä ja saada sen tottumaan siihen alusta alkaen. Totuttele pitämään äänesi rauhallisena ja tasaisena kun juttelet koirallesi, jos korotat ääntäsi ja puhut liian kiihkeästi, huomaat pian muutoksen pennun käytöksessä, se saattaa säikkyä ja olla levoton.

Kun menet ensimmäisinä päivinä huoneeseen, jossa pentu on, voit nähdä jotain seuraavista asioista tapahtuvan.
1. Pentu on iloinen, heiluttaa häntäänsä ja tulee tervehtimään sinua
2. Pentu pysyy paikallaan ja vain katsoo sinua
3. Pentu on nöyränä ja odottaa
4. Pentu juoksee pois ja yrittää piiloutua
1) Se tulee tervehtimään sinua
Tervehdi sinäkin ystävällisellä ja rauhallisella äänellä, käytä pennun nimeä useita kertoja, laskeudu pennun kanssa samalle tasolle ja juttele sille. Esim. jos olet antanut nimeksi Musti, voit silittää pentua rauhallisesti ja sanoa samalla" Hyvä poika, Musti" ja toistella pennun nimeä myös muissa lauseissa koko ajan samalla kevyesti silitellen.
Sillä, mitä juttelet ei ole niinkään väliä, muista vaan puhua rauhallisella ja ystävällisellä äänellä ja toistella koiran nimeä usein.
Tässä vaiheessa on tärkeää, että sinulla ja pennullasi on paljon yhteisiä rauhallisia silittely- ja jutteluhetkiä. Myöhemmin teillä on monia mahdollisuuksia leikkiä rajumpiakin leikkejä.
2) Se pysyy paikallaan ja vain katsoo sinua
Toimi samoin kuin ensimmäisessä kohdassa, mene rauhallisesti pennun luo, kehu sitä ja toista sen nimeä. Pidä äänensävy lämpimänä ja rauhallisena. Silitä pentua rauhallisesti samalla jutellen. Luo pennulle kohtaamisestanne miellyttävä kokemus.
Voit kokeilla nousta seisomaan ja kääntyä poispäin. Mikäli pentu seuraa sinua voit nyt kumartua sen tasolle ja toistaa aikaisemmat silittely ja kehumiset ikäänkuin olisit tullut eka kertaa ja pentu olisi lähestynyt sinua. Jos koira ei reagoi poistumiseesi, ei kannata huolestua. Jätä se tekemään sitä, mitä ikinä se oli alunperin tekemässäkään.
3) Pentu on nöyristelevän oloinen
Tällainen pentu tulee luoksesi ikäänkuin ryömien, pitäen päätään alhaalla, häntä saattaa heilua puolelta toiselle. Lähellesi päästyään se saattaa heiluttaa päätään ja heittäytyä selälleen kun on kosketusetäisyydellä. Tämä pentu tarvitsee rohkaisua. Ole varovainen, ettet säikytä sitä eleillä tai äänelläsi. Pennun käytös muuttuu kunhan se oppii enemmän luottamaan sinuun.
4) Pentu pakenee ja yrittää piiloutua
Tämä käytös voi merkitä, että pennulla ei ole juurikaan ollut kontakteja ihmisiin. Tällaisen pennun kanssa täytyy olla erityisen kärsivällinen ja edetä todella hitaasti, rakentaa luottamusta välillenne askel kerrallaan.
Kuuluupa pentusi mihin tahansa em. ryhmään, tehtäväsi on rakentaa luottamuksellinen ja rakastava suhde siihen. Päämäärään pääset parhaiten viettämällä paljon aikaa koirasi kanssa, leikkimällä, lenkkeilemällä ja keksimällä muuta yhteistä tekemistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti