lauantaina

Miten opetat koiranpentusi sisäsiistiksi

Ensimmäinen ja tärkein opeteltava asia pennulle on sisäsiisteys, jos sen oppiminen viivästyy luvassa on sotkuja ja ongelmia. Sen lisäksi opetetut pennut ja koirat yleensä ovat onnellisempia kuin kouluttamattomat. Aikataulu on opettelussa tärkeä, pennun täytyy päästä ulos ainakin heti herättyään, ennen nukkumaan menoa ja noin puolen tunnin kuluttua syömisestä sekä mielellään vielä väliaikoinakin.

Ensimmäinen askel opettelussa on ajoitus. Oikea aloitusaika on 8-12 viikon iässä. Pennut eivät luonnostaan halua liata pesäänsä, oma peti on niille pesä. Sinun tehtäväsi on opettaa niille, että pesän ulkopuolellakin on alue,(muut sisätilat) johon ei sovi tehdä tarpeitaan. Oikea paikka on vasta oven ulkopuolella.

Pentujen pitäisi päästä tarpeilleen parin kolmen tunnin välein. Parhaiten oppiminen tapahtuu, jos käytät niitä aina samoissa paikoissa ja vieläpä käytät samaa reittiä ja ovea ulosmentäessä. Koirat ova tapojensa orjia, anna pennun asioida paikoissa, joissa se myöhemminkin saa tehdä tarpeensa. Silloin niille kehittyy rutiini ja oppiminen on helpompaa.

Tarkkaile myös pentua koko ajan, jos huomaat sen etsivän paikkaa tarpeiden tekoon, toimi nopeasti ja päättäväisesti. Hengitysrytmi, edestakaisin astelu ja ovelle tuijottelu ovat hyviä merkkejä, joista voit päätellä, että tarpeille pitäis päästä.

Pennulle kannattaa myös opettaa käsky, jolloin se osaa tehdä tarpeensa oikeaan aikaan ja paikkaan. Lemmikkisi suorittaessa asiansa käskystäsi, älä unohda kehuja, muista kertoa kuinka hyvä ja hieno koira se on. Leiki ja pidä hauskaa koirasi kanssa. Tästä on sekin hyöty, että koira osaa tehdä tarpeensa ajoissa. Jos menet sisälle heti asioinnin jälkeen pentu oppii pidättelemään ja tekee tarpeensa vasta ennen kotiin paluuta, ettei ulkoilu vain keskeytyisi.

Ei kommentteja: