perjantaina

Pentujen teettäminen

Pentujen teettämisen täytyy olla vastuullista toimintaa, siihen ei pidä ryhtyä siksi, että ”se on jännittävää tai kivaa” tai pelkästään tienaamismielessä.

Kaikki alkaa oikeanlaisen uroksen löytämisellä ja päättyy iloiseen tapahtumaan kun pennut syntyvät. Välillä on joitakin kriittisiä vaiheita, jolloin on toimittava oikein sen varmistamiseksi, että kaikki menee hyvin.
puppy
Esimerkiksi ammattitaitoiset kasvattajat eivät teetä koirallaan pentuja turhan usein, lähinnä silloin kun löytyy sopiva uros. Tällä varmistetaan se, että pennut ovat terveitä ja hyväkuntoisia.

Etukäteen kasvattaja on tietenkin selvittänyt, että molemmat koirat ovat terveitä, eikä mitään piileviä tauteja ole. Lisäksi voidaan selvittää koirien aikaisempi suku ja mahdolliset eläinlääkäriltä saatavat terveysselvitykset. Pentujen teettämiseen voidaan ryhtyä, mikäli ongelmia ei selvityksissä ilmene.

Yleensä narttukoiralla voi olla kiima-aika 1-3 krt/vuosi. Juoksuaika kestää noin 18 vrk, josta jälkimäisellä puoliskolla astuminen ja raskaaksi tuleminen on mahdollista. Koiran raskausaika on noin 60-67 vrk. Hedelmöittymishetkestä parin kolmen viikon kuluttua on mahdollista todeta raskaus. Koiran tiineys voidaan todeta fysiologisista muutoksista ( esim. käyttäytyminen), ultraäänellä n. 25 vrk kohdalla tai röntgenillä

Kun raskaus on todettu, on tärkeää antaa emälle oikeanlaista ravintoa. Monella eri koiranruokavalmistajalla on erityisesti tiineelle nartulle soveltuvaa täysravintoa. Näin varmistetaan, että raskaus menee mahdollisimman sujuvasti, ja ettei haitallisia terveysvaikutuksia esiinny.

Ei kommentteja: